Havtorn

Rosaliens Bärodlar vi även havtorn. Ännu har vi inga bär

till försäljning och har heller inte bestämt oss för om/och hur vi skall marknadsföra dem. Men är du intresserad av havtorn så kommer vi framöver att sammanställa lite information om dem här.                 

1 HAVTORNSBÄR INNEHÅLLER MER C-VITAMIN ÄN EN HEL APELSIN

Dessutom innehåller det massor av vitamin A, E, K, P, B1, B2

och både vatten-och fettlösliga antioxidanter

ETT HAVTORNSBÄR  ÄR EN VITAMINBOMB

Jämförelse av vitamininnehåll mg/100g

Havtorn

Apelsin

Morot

Vitamin C

300-1300

50

8

Vitamin A

11

0,5

4

Hälsoeffekter

havtorn?

Hur kan man använda 

Börja dagen med några havtornsbär så har du fått i dig hela dagens behov av C-vitamin med en gång.

Pressa juice av dem, blanda gärna med någon söt fruktjuice. Fruktkött och kärnor som blir kvar kan med fördel användas till brödbaket. De färska bären som du inte använder inom några dagar stoppar du i frysen. De frysta bären kan du t.ex. lägga direkt på den varma gröten

På Havregrynsgröten

På youghurten

I musslin

Lyxmacka med ost, honung och havtorn

Utdrag ur artikel på www.sund.nu

Havtorn - en vitaminbomb med nyttiga fettsyror

Havtorn har länge använts inom folkmedicin. Modern medicinsk forskning visar på att bären förebygger hjärt- och kärlsjukdomar och minskar risken för inflammatoriska sjukdomar såsom reumatism.

Havtorn innehåller mycket Omega 7 som är bra för kroppens slemhinnor.

Torra och sköra slemhinner är ett stort problem för många människor. Havtorn vitaliserar alla kroppens slemhinnor och ger god effekt mot torra ögon, muntorrhet, problem med luftvägarna och förebygger urinvägsinflammation

Havtorn är ett nyttigt bär med syrlig smak. Havtorn är bra för hela kroppen och studier visar att bären kan hjälpa mot såväl fetma, högt kolesterol, cancer som leverskador.

Havtorn har omskrivits som hälsobär ända sedan 700 år eK.

Vitaminbomb

Det som är unikt med havtorn är att de innehåller omegafetter. Havtorn är troligen det enda bäret som innehåller fettsyrorna omega 3, 6, 7 och 9. Havtornbär är tillsammans med macadamianötter ensamma om att innehålla omega 7 i naturlig form. Omega 7 är viktig för en väl fungerande kropp och särskilt för cellmembran och tarmar.

Utöver de nyttiga fettsyrorna innehåller havtorn mängder med antioxidanter och vitaminer som A, C, E, K och B-vitaminer, även B12 och folsyra. Antioxidanterna består bland annat av karotenoider, flavonoider, fenoler, fytosteroler och polyfenoler.

Havtorn och hälsa

Studier visar att havtorn kan normalisera magsyran och motverka magsår samt att havtornolja kan skydda levern från skadliga effekter av giftiga kemikalier. Även havtornblad har på råttor visat ge skydd mot leverskador.

Olja från havtorn har visat sig kunna minska risken för blodproppar och verkar helande på slemhinnor samt stimulerar och återställer immunförsvaret. Havtornolja anses även motverka depression.

Skönhetsolja

Havtorn används flitigt i hudvårdsprodukter, främst i form av havtornolja från frö eller frukt.

Havtornoljan anses kunna lindra problemhud såsom acne, rosacea, eksem och torr hud. Oljan anses även bra för cellförnyelsen och har anti-age egenskaper samt dämpar inflammationer.

Den används även mot bränn- och strålskador. Efter Tjernobylkatastrofen användes bland annat havtornolja för att lindra strålskador på de drabbades hud. Ren fruktköttolja från havtorn har en strålningsskyddande faktor motsvarande solfaktor 4.

Fakta:

Så använder man havtorns olika växtdelar:

Havtornbär:

Bären pressas till saft eller juice. Det sker genom passering som separerar kärnor, blad, kvistar och kärnor. Bären kan även torkas i torkugn.

Havtornkärnor och skal

Efter att man passerat bären till saft eller juice så blir det en massa kvar som består av kärnor och skalrester. Denna massa kan torkas och mals därefter till pulver - havtornspulver.

Havtornfrön och skal

Ur havtornsfröna kan man pressa ut oljan. Det är en tidsödande process som gör havtornsolja till en dyr produkt. Havtornsoljan används vanligen till mat, kosmetika eller naturläkemedel.

Havtornsblad:

Bladen används främst till te.

Prova havtornsrecept !

Havtornssmoothie

Havtorn & ingefärsmilkshake

Antal portioner: 4

Ingredienser:

1 pkt Polarica frysta havtorn

1 msk riven färsk ingefära

8 dl mjölk

3 dl isbitar

1 dl råsocker

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och häll upp i fyra glas.

Källa:

Polarica

Havtornssorbet

Antal portioner: 6

Ingredienser:

4 dl vatten

2-3 dl socker

2 dl råsaft från pressade havtorn

Råsaft från en citron eller lime

2 äggvitor

Gör så här:

Koka vatten och socker tills den blir simmig.

Kyl ned.

Pressa saften ur frysta tinade havtorn och blanda med citronsaften.

Ställ i frysen och låt blir riktigt kallt.

Ta ur frysen då och då och vispa, gärna med elvisp. Massan ska inte bli helt stelfrusen.

Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum, vänd ned detta i sorbetmassan och frys in.

Skeda upp i sex portionsglas.

Källa:

Havtorn våra favoritrecept, Margaret Knipe och Tiina Basu

Havtornssill med kryddpeppar

  

  8 bufféportioner

 1dl ättiksprit 12%

  2dl strösocker

  3dl vatten

  2 förpackningar inläggningssill á 420g

  10 vitpepparkorn

  10 lätt stötta kryddpepparkorn

  6 kryddnejlikor

  1,5dl frysta havtornsbär

   2 rödlökar


1.Koka upp ättiksprit, socker och vatten till lagen.

   Låt koka ett par minuter tills sockret löst sig,

   Ta lagen från värmen, tillsätt kryddor och

    Havtorn. Låt kallna.   


2. Skölj sillen, låt rinna av och skär filéerna i bitar.

    Skiva lökarna.


3. Varva sill och lök i väl rengjord burk.

    Häll över den kalla lagen.

    Låt stå i kylen minst ett dygn före servering.


Havtorn och apelsinsallad

Antal portioner: 6

Ingredienser:

1 dl fryst tinad havtorn

1-2 msk flytande honung

3 stora apelsiner, skalade

1 äpple, skalat

2 msk hackade hasselnötter

Naturell yoghurt till serveringen

Gör så här:

Skör apelsiner och äpplen i småbitar och blanda med havtornsbären och honung.

Dekorera med hackade hasselnötter.

Serveras med naturell yoghurt som dessert eller frukost.

Källa:

Havtorn våra favoritrecept, Margaret Knipe och Tiina Basu