Norra Skåne 120601

    Stormen Gudrun  gjorde träd till blåbär

■ OMSTÄLLNING.När alla träden blåste ner så återplanterade Ingvar  Claesson och Gertrud Widell blåbärsplantor

HÖRJA

Stormen Gudrun i

samarbete med envisa

granbarkborrar förstörde

deras skog. Plötsligt

stod ett stort markområde

outnyttjat på Ingvar

Claesson och Gertrud

Widells gård. Bära

eller brista, tänkte de,

och satsade på något

helt nytt.

När stormen Gudrun gick

fram som en ångvält genom

landskapet den där

natten i januari 2005, blev

en stor del av Ingvar Claesson

och Gertrud Widells

granskog jämnad med

marken. Dessvärre kommer

en olycka sällan ensam.

I resterna av träden dök

det kort därefter upp granbarkborrar

som tvingade

Ingvar och Gertrud att fälla

även de friska träden

som stod kvar. Plötsligt hade

de gott om mark som,

med undantag för några

granstubbar, var helt tom.

De funderade länge fram

och tillbaka på vad som

skulle gå att odla, som dessutom

Ingvar Claesson visar upp en ask med Rosaliens blåbär.

FOTO: STEFAN SANDSTRÖM

gärna fick vara

mindre stormkänsligt än

gran. Till slut kläckte Ingvar

idén: varför inte blåbär?

- Marken här är ju en

gammal mosse, berättar

Ingvar och fortsätter:

- Så det är både fuktigt

och surt, vilket verkar passar

bra för bären.

Ingvar och Gertrud bor i

ett rött, vackert torp utanför

Hörja. Ingvar växte upp

här på gården, som funnits

i hans släkts ägo ända sedan

slutet av 1800-talet.

1999 bestämde sig Ingvar

för att flytta hem till sitt

gamla föräldrahem igen för

att ta det lugnt och njuta av

pensionen. Då hade han

redan skött om gården i ett

par år, men tvingats pendla

mellan Hörja och Lund,

där han i många år jobbat

som konsult. Några år senare

när Gertrud gått i pension

följde hon efter. Även

hon är född och uppväxt på

bondgård och har ett gediget

odlingsintresse, men

var ändå inte helt förberedd

på Ingvars nya idé.

- När Ingvar föreslog att

vi skulle odla blåbär så

tänkte jag, visst, tjugo plantor

eller så ska vi väl klara

av, berättar hon och skrattar.

Ingvar hade större planer

än så. Till att börja med

planterade de 100 plantor.

Med tiden har antalet plantor

växt på Rosaliens bär,

som odlingen heter. Inom

ett par år hoppas de kunna

plocka bär från ytterligare

700 plantor. Efterfrågan på

deras bär är redan idag

större än de kan producera.

Ingvar och Gertrud gör allting

själva på odlingen:

från plantering till plockning

till att köra ut bären

till butikerna.

Bären de plockar på morgonen

finns att köpa i butiken

samma dag. Färskt och

närodlat. Tack vare den bra

jorden odlar de dessutom

allting med ekologiskt gödsel.

För tillfället säljer de sina

bär i en handfull butiker

i trakten. Hur mycket de får

iväg kan variera mycket på

grund av vädret. Någon

självplockning erbjuder de

däremot inte på odlingen,

.

berättar Ingvar, som menar

att de har för dåligt med

plats för det.

- Det är inte heller någon

vits miljömässigt med att

folk ska köra flera mil ut

här i skogen för att plocka

närodlade bär, säger han.

Vägen till en blomstrande

blåbärsodling var långt

ifrån spikrak. En blåbärsplanta

ska egentligen vara

närmre tio år gammal innan

den ger någon ordentlig

skörd. Året var 2008 när

Ingvar fick idén och då hade

han inte direkt lust att

vänta.




Han började i stället se

sig om efter färdiga plantor

till salu. Lyckligtvis hittade

han en odlare som skulle ge

upp bärkarriären och hade

några åttaåriga plantor att

sälja.

Men segdragna förhandlingar

om priset fick Ingvar

att fundera om han kanske

inte skulle strunta i det helt

och hållet.

- Till slut fick jag plantorna

för ett rimligt pris, berättar

han.

De hann dock inte mer

än ner i jorden innan vildsvinen

i trakten fick nos på


de nytillkomna buskagen

och förstörde stora delar av

dem. Idag har odlingen både

stängsel och fågelnät för

att hålla ute ovälkomna besökare.

-

På stora odlingar räknar

man med lite svinn, sägerGertrud,

men vi får försöka

skydda oss så gott det

går.

Ofta går de i omgångar,

med en som plockaroch en

som står uppe i huset och

väger och packar in bären.

Så kan de turas om en hel

dag.



- Många tyckervi är tokiga.

Två pensionärer som

håller igång så mycket, säger

Gertrud.

- Samtidigt är det bra

motion, vi kan göra detta

istället för att gå till gymmet.

Var nysatsningen med

blåbärsodling ska sluta vet

inte Ingvar och Gertrud.

Utanför det inhägnade området

finns det ännu mer

outnyttjad mark som skulle

kunna odlas upp ifall andan

faller på.

- Vi har aldrig planerat så

noga egentligen, säger Ingvar.

- Vi bara kör på så länge

det känns kul och vi orkar

med.

Oskar Ekström

Blåbärstips från Rosalien

HÖRJA

Blåbär kommer i själva

verket i många olika

storlekar och smaker.

Vad de alla har gemensamt

är att de är både

väldigt goda och bra för

hälsan. Men hur ska

man äta dem?

Blåbärsodlarna Ingvar Claesson

och Gertrud Widell

delger sina bästa tips för

hur blåbär ska serveras.

- Blåbär är gott till allt,

säger Gertrud Widell. Enklast

är att äta dem som de

är, med lite vaniljglass till.

Vi brukar ofta ha dem i filen

till frukost.

Vill man göra det mer

avancerat för sig kan man

förstås baka en blåbärspaj.

Muffins går lika bra.

- Det är bara slänga ner

dem i muffinssmeten, sen

ordnar det sig själv.

Koka sylt ären annan beprövad

klassiker i bärsammanhang

och blåbäräringet

undantag. Det går inte att

misslyckas med, så länge

man har rena burkar att

hälla den i. Och säg den

gräddtårta som ärkomplett

utan att dekoreras med de

blå bären.

Får man lite bär över går

det naturligtvis bra att frysa

in dem.

- Min favorit är att

plocka fram bären ur frysen

och äta dem lite halvtinade,

som tilltugg när man

kollar på tv, säger Ingvar

Claesson.

- Det blir som chips. Fast

mycket godare och mycket

nyttigare.

Blåbären i Hörja är stora

 och fina just nu och på

väg att plockas 

===================================================================

Norra skåne  och Skånska  Dagbladet 150813

När skogen föll tog bären över

*


Julia Pilebyjulia.pileby@skd.se


Hörja

I år råder det gynnsamma förhållanden för blåbär. Det visar Sveriges Lantbruksuniversitets årliga blåbärsprognos.

Visserligen ligger Götalands blåbärstillgång något under det normala, men det märker inte Ingvar Claesson och Gertrud Widell på Rosaliens bär så mycket av.

Det är drygt tio år sedan stormen Gudrun drog fram och tog med sig skogen som hörde till gården Ingvar Claesson en gång växte upp på.

De få träd som trotsade stormvindarna och stod kvar drabbades senare av granbarkborrar och tvingades fällas.

Såhär tio år efter stormen står här nu runda buskar fyllda med blåbär.

Ingvar Claesson har mött upp utanför torpet som han nu bor i året runt och visar vägen ner till blåbärsodlingen.

– Jag plockade mycket blåbär som barn. Det var så vi tjänade pengar, säger Ingvar Claesson.

Idén kom till honom när han insåg att blåbär trivs i samma jordmån som gran.

– De vill ha lågt pH-värde. Det här är idealisk mark att plantera blåbär på.

– Det är ett sätt för mig att förvalta marken och visa att det går att leva på landsbygden också.

Det som började med hundra plantor har nu växt och blivit närmare 800 plantor.

I ett rum omgärdat av nät både som väggar och tak står buskarna och frestar koltrastarna utanför.

I en av de långa raderna står Gertrud Widell och fyller några kartonger med bär.

– Det här är hans påhitt alltihop, säger hon.

– Jag hjälper bara till och plockar, beskär och kör ut bären, fortsätter Gertrud Widell.

De är båda pensionärer, men har inga planer på att varva ner.

– Somliga spelar golf, andra seglar. Vi odlar blåbär, säger Gertrud Widell.

– Men jag är glad att jag inte behöver försörja mig på det här, säger Ingvar Claesson.

– Det är väldigt osäkert, fortsätter han.

Skulle det bli frost under buskens blomningstid kan blommorna frysa. Då blir det inga blåbär till sommaren. Därför kan man aldrig veta hur god skörden ska bli.

I år visar Sveriges Lantbruksuniversitets (SLU) blåbärsprognos att det är ett bra år för blåbär. Men det gäller främst i norra Sverige.

I Götaland uppges tillgången bli 90 procent jämfört med ett normalår. Bärmognaden är i år lite försenad över hela landet, något som beror på den kalla sommaren.

– Vi brukar börja plocka sista veckan i juli, men det blev senare i år, säger Ingvar Claesson.

Rosaliens odling är förhållandevis liten, och de erbjuder ingen självplockning. Men butikerna i närområdet förses med lokalproducerade jätteblåbär.

Kritiken mot de stora blåbären som växer på buske brukar vara att de inte smakar lika mycket som de ”vanliga” skogsblåbären.

– Det börjar bli mer populärt med de här stora bären, säger Gertrud Widell.

Hon menar att det är en generationsfråga.

– Den generation som jag själv tillhör brukar gilla de vanliga blåbären. Men det är väl för att man är uppväxt med dem. Men många inser att det är mer praktiskt med de här stora., säger hon.

Men både Gertrud och Ingvar gillar sina buskblåbär. De har många olika sorter och även buskblåbären har varierande storlek och smak beroende på sort.

– Vi äter blåbär varje dag, säger Ingvar Claesson.

– Det känns lyxigt att kunna äta blåbär året runt.

En fördel med de stora bären är att de är lättare att frysa in och blir inte så ”mosiga” när de tinar.

– Vi tar ut ur frysen och äter framför tv:n. Det är tydligen nyttigare än chips, säger Ingvar Claesson.


*

Kontakt


Address: Rosaliens bär, Röshult  5197, 28294 Hörja

Email: rosalien@ic-horja.se

Telefon: 0451-54141

Mobil: Ingvar 0702-857933, Gertrud 0768-172523