2024-09-15
Nu stänger vi ner för denna säsongen. Tack vare massiv hjälp att rensa buskarna finns det nu bara ett fåtal fina bär kvar.
Det har varit en rekordlång säsong med rekordmånga bär. Tyvärr har alltför många bär hunnit trilla till marken innan de blivit plockade men tack alla plockare för detta året och hoppas vi ses igen nästa år
Tel. /SMS
0702-857933 (Ingvar)
0768-172523 (Gertrud)
Mail: ingvar@ic-horja.se
Det är trädgårdsblåbär, Amerikanska blåbär, som vi odlar. Dessa är större, sötare och mer lättplockade än blåbären i skogen., dessutom blir man inte blå om fingrar eller mun när man plockar dem.De har även längre hållbarhet.
Vi försöker sköta vår odling så mijövänligt som möjligt. Vi använder inga gifter eller kemiska bekämpningsmedel i vår odling. Vi har ungefär 800 buskar mellan10 och 20 års ålder av c:a 20 olika sorter med olika smak och storlek på bären. Buskarnas höjd variear mellan 0.5 till 2m, vilket gör det bekvämt att plocka.
Vi rensar bort allt ogräs manuellt och plockar våra bär för hand.
Säsong är normalt från slutet juli till början av september
Vår odling ligger i Hörja i norra Skåne.
Kolla under aktuellt så informerar vi om läget för året.
1. Innehåller mängder av antioxidanter
Blåbär är späckade med antioxidanter . Dessutom är blåbär rika på både kostfibrer och nyttiga mineraler som kalium, fosfor, kalcium och magnesium.
2. Bekämpar och förebygger inflammationer,
Förr såldes blåbär på apoteken som febernedsättande medel.
3. Föryngrar hjärnan
Försök på åldrade råttor har visat att defår bättre korttidsminne, koordination och balans om de knaprar blåbär.
4. Är bra för ögonen
Blåbär stärker ögonvävnad och blodkärl, motverkar ögonkatarr, förbättar mörkerseendet
5. Fungerar som magdoktor
Lite blåbär om dagen är bra för magen – de balanserar tarmfloran och kan även hjälpa mot urinvägsinfektioner. Färska bär är en effektiv medicin mot förstoppning. Mot diarré rekommenderas i stället blåbärssoppa, blåbärssaft och torkade bär.
1997 övertog Ingvar sitt föräldrahem, ett s.k. småbruk, som varit i släktens ägo sedan 1893.
Under stormen Gudrun 2005 blåste en del av granarna ner och strax därpå invaderades resterna av granbarkborren. Följden blev att hela granskogen fick sågas ner.
Vi tittade på vår markbit med granstubbar. Vad gör man här? Vad gör man som stormar och barkborrar inte rår på?