Norra Skåne 120601
Stormen Gudrun gjorde träd till blåbär
■ OMSTÄLLNING.När alla träden blåste ner så återplanterade Ingvar Claesson och Gertrud Widell blåbärsplantor
HÖRJA
Stormen Gudrun i
samarbete med envisa
granbarkborrar förstörde
deras skog. Plötsligt
stod ett stort markområde
outnyttjat på Ingvar
Claesson och Gertrud
Widells gård. Bära
eller brista, tänkte de,
och satsade på något
helt nytt.
När stormen Gudrun gick
fram som en ångvält genom
landskapet den där
natten i januari 2005, blev
en stor del av Ingvar Claesson
och Gertrud Widells
granskog jämnad med
marken. Dessvärre kommer
en olycka sällan ensam.
I resterna av träden dök
det kort därefter upp granbarkborrar
som tvingade
Ingvar och Gertrud att fälla
även de friska träden
som stod kvar. Plötsligt hade
de gott om mark som,
med undantag för några
granstubbar, var helt tom.
De funderade länge fram
och tillbaka på vad som
skulle gå att odla, som dessutom
Ingvar Claesson visar upp en ask med Rosaliens blåbär.
FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
gärna fick vara
mindre stormkänsligt än
gran. Till slut kläckte Ingvar
idén: varför inte blåbär?
- Marken här är ju en
gammal mosse, berättar
Ingvar och fortsätter:
- Så det är både fuktigt
och surt, vilket verkar passar
bra för bären.
Ingvar och Gertrud bor i
ett rött, vackert torp utanför
Hörja. Ingvar växte upp
här på gården, som funnits
i hans släkts ägo ända sedan
slutet av 1800-talet.
1999 bestämde sig Ingvar
för att flytta hem till sitt
gamla föräldrahem igen för
att ta det lugnt och njuta av
pensionen. Då hade han
redan skött om gården i ett
par år, men tvingats pendla
mellan Hörja och Lund,
där han i många år jobbat
som konsult. Några år senare
när Gertrud gått i pension
följde hon efter. Även
hon är född och uppväxt på
bondgård och har ett gediget
odlingsintresse, men
var ändå inte helt förberedd
på Ingvars nya idé.
- När Ingvar föreslog att
vi skulle odla blåbär så
tänkte jag, visst, tjugo plantor
eller så ska vi väl klara
av, berättar hon och skrattar.
Ingvar hade större planer
än så. Till att börja med
planterade de 100 plantor.
Med tiden har antalet plantor
växt på Rosaliens bär,
som odlingen heter. Inom
ett par år hoppas de kunna
plocka bär från ytterligare
700 plantor. Efterfrågan på
deras bär är redan idag
större än de kan producera.
Ingvar och Gertrud gör allting
själva på odlingen:
från plantering till plockning
till att köra ut bären
till butikerna.
Bären de plockar på morgonen
finns att köpa i butiken
samma dag. Färskt och
närodlat. Tack vare den bra
jorden odlar de dessutom
allting med ekologiskt gödsel.
För tillfället säljer de sina
bär i en handfull butiker
i trakten. Hur mycket de får
iväg kan variera mycket på
grund av vädret. Någon
självplockning erbjuder de
däremot inte på odlingen,
.
berättar Ingvar, som menar
att de har för dåligt med
plats för det.
- Det är inte heller någon
vits miljömässigt med att
folk ska köra flera mil ut
här i skogen för att plocka
närodlade bär, säger han.
Vägen till en blomstrande
blåbärsodling var långt
ifrån spikrak. En blåbärsplanta
ska egentligen vara
närmre tio år gammal innan
den ger någon ordentlig
skörd. Året var 2008 när
Ingvar fick idén och då hade
han inte direkt lust att
vänta.
Han började i stället se
sig om efter färdiga plantor
till salu. Lyckligtvis hittade
han en odlare som skulle ge
upp bärkarriären och hade
några åttaåriga plantor att
sälja.
Men segdragna förhandlingar
om priset fick Ingvar
att fundera om han kanske
inte skulle strunta i det helt
och hållet.
- Till slut fick jag plantorna
för ett rimligt pris, berättar
han.
De hann dock inte mer
än ner i jorden innan vildsvinen
i trakten fick nos på
de nytillkomna buskagen
och förstörde stora delar av
dem. Idag har odlingen både
stängsel och fågelnät för
att hålla ute ovälkomna besökare.
-
På stora odlingar räknar
man med lite svinn, sägerGertrud,
men vi får försöka
skydda oss så gott det
går.
Ofta går de i omgångar,
med en som plockaroch en
som står uppe i huset och
väger och packar in bären.
Så kan de turas om en hel
dag.
- Många tyckervi är tokiga.
Två pensionärer som
håller igång så mycket, säger
Gertrud.
- Samtidigt är det bra
motion, vi kan göra detta
istället för att gå till gymmet.
Var nysatsningen med
blåbärsodling ska sluta vet
inte Ingvar och Gertrud.
Utanför det inhägnade området
finns det ännu mer
outnyttjad mark som skulle
kunna odlas upp ifall andan
faller på.
- Vi har aldrig planerat så
noga egentligen, säger Ingvar.
- Vi bara kör på så länge
det känns kul och vi orkar
med.
Oskar Ekström
Blåbärstips från Rosalien
HÖRJA
Blåbär kommer i själva
verket i många olika
storlekar och smaker.
Vad de alla har gemensamt
är att de är både
väldigt goda och bra för
hälsan. Men hur ska
man äta dem?
Blåbärsodlarna Ingvar Claesson
och Gertrud Widell
delger sina bästa tips för
hur blåbär ska serveras.
- Blåbär är gott till allt,
säger Gertrud Widell. Enklast
är att äta dem som de
är, med lite vaniljglass till.
Vi brukar ofta ha dem i filen
till frukost.
Vill man göra det mer
avancerat för sig kan man
förstås baka en blåbärspaj.
Muffins går lika bra.
- Det är bara slänga ner
dem i muffinssmeten, sen
ordnar det sig själv.
Koka sylt ären annan beprövad
klassiker i bärsammanhang
och blåbäräringet
undantag. Det går inte att
misslyckas med, så länge
man har rena burkar att
hälla den i. Och säg den
gräddtårta som ärkomplett
utan att dekoreras med de
blå bären.
Får man lite bär över går
det naturligtvis bra att frysa
in dem.
- Min favorit är att
plocka fram bären ur frysen
och äta dem lite halvtinade,
som tilltugg när man
kollar på tv, säger Ingvar
Claesson.
- Det blir som chips. Fast
mycket godare och mycket
nyttigare.
Blåbären i Hörja är stora
och fina just nu och på
väg att plockas
===================================================================
Norra skåne och Skånska Dagbladet 150813
När skogen föll tog bären över
*
Julia Pilebyjulia.pileby@skd.se
Hörja
I år råder det gynnsamma förhållanden för blåbär. Det visar Sveriges Lantbruksuniversitets årliga blåbärsprognos.
Visserligen ligger Götalands blåbärstillgång något under det normala, men det märker inte Ingvar Claesson och Gertrud Widell på Rosaliens bär så mycket av.
Det är drygt tio år sedan stormen Gudrun drog fram och tog med sig skogen som hörde till gården Ingvar Claesson en gång växte upp på.
De få träd som trotsade stormvindarna och stod kvar drabbades senare av granbarkborrar och tvingades fällas.
Såhär tio år efter stormen står här nu runda buskar fyllda med blåbär.
Ingvar Claesson har mött upp utanför torpet som han nu bor i året runt och visar vägen ner till blåbärsodlingen.
– Jag plockade mycket blåbär som barn. Det var så vi tjänade pengar, säger Ingvar Claesson.
Idén kom till honom när han insåg att blåbär trivs i samma jordmån som gran.
– De vill ha lågt pH-värde. Det här är idealisk mark att plantera blåbär på.
– Det är ett sätt för mig att förvalta marken och visa att det går att leva på landsbygden också.
Det som började med hundra plantor har nu växt och blivit närmare 800 plantor.
I ett rum omgärdat av nät både som väggar och tak står buskarna och frestar koltrastarna utanför.
I en av de långa raderna står Gertrud Widell och fyller några kartonger med bär.
– Det här är hans påhitt alltihop, säger hon.
– Jag hjälper bara till och plockar, beskär och kör ut bären, fortsätter Gertrud Widell.
De är båda pensionärer, men har inga planer på att varva ner.
– Somliga spelar golf, andra seglar. Vi odlar blåbär, säger Gertrud Widell.
– Men jag är glad att jag inte behöver försörja mig på det här, säger Ingvar Claesson.
– Det är väldigt osäkert, fortsätter han.
Skulle det bli frost under buskens blomningstid kan blommorna frysa. Då blir det inga blåbär till sommaren. Därför kan man aldrig veta hur god skörden ska bli.
I år visar Sveriges Lantbruksuniversitets (SLU) blåbärsprognos att det är ett bra år för blåbär. Men det gäller främst i norra Sverige.
I Götaland uppges tillgången bli 90 procent jämfört med ett normalår. Bärmognaden är i år lite försenad över hela landet, något som beror på den kalla sommaren.
– Vi brukar börja plocka sista veckan i juli, men det blev senare i år, säger Ingvar Claesson.
Rosaliens odling är förhållandevis liten, och de erbjuder ingen självplockning. Men butikerna i närområdet förses med lokalproducerade jätteblåbär.
Kritiken mot de stora blåbären som växer på buske brukar vara att de inte smakar lika mycket som de ”vanliga” skogsblåbären.
– Det börjar bli mer populärt med de här stora bären, säger Gertrud Widell.
Hon menar att det är en generationsfråga.
– Den generation som jag själv tillhör brukar gilla de vanliga blåbären. Men det är väl för att man är uppväxt med dem. Men många inser att det är mer praktiskt med de här stora., säger hon.
Men både Gertrud och Ingvar gillar sina buskblåbär. De har många olika sorter och även buskblåbären har varierande storlek och smak beroende på sort.
– Vi äter blåbär varje dag, säger Ingvar Claesson.
– Det känns lyxigt att kunna äta blåbär året runt.
En fördel med de stora bären är att de är lättare att frysa in och blir inte så ”mosiga” när de tinar.
– Vi tar ut ur frysen och äter framför tv:n. Det är tydligen nyttigare än chips, säger Ingvar Claesson.
*
Address: Rosaliens bär, Röshult 5197, 28294 Hörja
Email: rosalien@ic-horja.se
Telefon: 0451-54141
Mobil: Ingvar 0702-857933, Gertrud 0768-172523